Què és el sèsam?

 

El sèsam és una planta de nom científic Sesamum indicum conreada en regions tropicals i subtropicals. De fet, es tracta del conreu més antic conegut, àmpliament utilitzat ja pels sumeris fa un grapat de milers d’anys. L’interès del sèsam rau en la seva llavor (a la qual sovint també ens hi referim pel mateix nom que la pròpia planta “el sèsam”). La llavor és molt rica en oli (i això els sumeris ja ho sabien), però si volem posar-ho una mica més en llenguatge actual, podríem dir que la llavor del sèsam és molt rica en fitonutrients.

 

Què és un fitonutrient?

Les plantes i les seves llavors contenen productes químics naturals, en petites quantitats, que els confereixen propietats molt diverses, com poden ser el color, l’olor, el sabor, però també la capacitat de resistència per poder créixer. Alguns d’aquests productes, genèricament anomenats “fitoquímics” poden tenir propietats beneficioses per als éssers humans i se’ls pot considerar per tant “nutrients”. Això són els fitonutrients, aquells compostos químics naturals, continguts a plantes i a les seves llavors, la ingesta dels quals pot resultar beneficiosa per als éssers humans. Les llavors de sèsam contenen molts fitonutrients, i se sap que són riques en àcids grassos essencials, incloent-hi els famosos Omega 3 i Omega 6, dels quals tant n’heu sentit parlar pels seus efectes beneficiosos per a la salut. Però és que les llavors de sèsam també són especialment úniques pel que fa al seu alt contingut en un tipus molt concret de fitonutrients, els anomenats lignans.

 

Què és un lignà?

Els lignans són un grup de compostos químics, molt diferents dels àcids grassos omega 3 i omega 6, dels quals se’n sap que poden tenir una gran capacitat “antioxidant”. I això és bo. Els antioxidants protegeixen el cos, en moltes malalties, d’allò que s’anomenen “els radicals lliures” (aquests no ho són de bons!).

Moltes llavors tenen nivells considerables de lignans, però perquè us en feu una idea de com d’important és la llavor de sèsam, aquesta conté 50 vegades més lignans que la llavor del gira-sol i 400 vegades més lignans que una altra llavor que segurament a molts us agrada, el cacauet! Hi ha lignans, com la sesamina o el sesamol (no cal que us diguem d’on ve el seu nom!) que NOMÉS es troben a la llavor de sèsam.

 

Què són la sesamina i el sesamol?

Arribats a aquest punt, ja sabreu contestar aquesta pregunta: són dos fitonutrients, de tipus lignà, exclusius de la llavor de sèsam. De fet el contingut de sesamol a les llavors encara s’incrementa més quan es torren, d’aquí que la llavor torrada de sèsam encara tingui, allò que en diríem, més “valor afegit” com a aliment!

N’hi ha més de lignans exclusius del sèsam, com la sesamolina, el sesaminol, o l’episesamina, però la sesamina i el sesamol són els dos fitonutrients que actualment estan sent més activament estudiats per investigadors arreu del mon. ¿I perquè? Perquè ja hi ha molts estudis que demostren que poden ser beneficiosos per a la salut.

 

Quins efectes beneficiosos té la llavor de sèsam per a la salut?

Ara ens posarem una mica més “científics” tots plegats i comentarem alguns exemples concrets que ens permetin entendre perquè pot ser bo el consum de la llavor de sèsam.

 

El sesamol, la sesamina i el càncer.

En models experimentals ja s’havia vist fa molt de temps que la sesamina podia reduir la incidència de càncer de mama (Hirose i col. Anticancer Res 11:209, 1991). Més recentment s’ha comprovat que també pot inhibir el creixement de cèl·lules tumorals del fetge (Deng i col. Biol.Pharm.Bull. 36:1540, 2013). També el sesamol té clares propietats antitumorals en models de càncer de colon (Shimizu i col. J.Clin.Biochem.Nutr. 54:95, 2014).

 

El sesamol, la sesamina i la salut cardiovascular.

El sesamol pot inhibir el desenvolupament de l’aterosclerosi (Ying i col. Arterioscler.Throm. Vasc.Biol. 31:536, 2011), alhora que s’ha comprovat també en models experimentals que ajuda a millorar la recuperació de funcions després d’un ictus (Hong i col. J.Phys.Ther.Sci. 27:1771, 2015). La sesamina ajuda a extreure aquell colesterol que anomenem “dolent” de les cèl·lules inflamatòries responsables de generar els “ateromes” (és a dir, els “taps” de les nostres artèries quan el colesterol el tenim alt) (Liu i col., Molecules 19:7516, 2014), alhora que també pot atenuar la mai desitjada fibrosi cardíaca en models de hipertensió arterial (Zhao i col. Plos One 10:e0121312, 2015).

Però no ens posem tan seriosos. El que és clar és que les llavors de sèsam tenen uns fitonutrients exclusius, i el seu consum segur que no fa mal, tot el contrari! Si a més estan torrades, molt millor. I si a més els hi afegim sabors variats, transformem el sèsam en un complement nutricional ideal per ser degustat en preparacions molt diverses, algunes de les quals són molt atractives i també les trobareu en aquesta web.

 

 

 

 

 

Versión para imprimir Versión para imprimir | Mapa del sitio Recomendar esta página Recomendar esta página

© ORDI NATURA
Passeig Santa Coloma, 2 08030 Barcelona - Tel: 93 541 45 84 ordi@ordinatura.cat